0 552 255 85 55

Oyun Terapisi

Yazı Boyutu

OYUN TERAPİSİ NEDİR?

Oyun terapisi çocuğun kendisini ifade etmesinin doğal bir yoludur. Yetişkinler zaman zaman çocukların dünyasını anlamakta güçlük çekebilir. Böyle bir durum karşısında da çocuklar kendi hikayelerinin anlaşılamamış ve ihtiyaçları giderilememiş kahramanları olmaktadır. Oyun terapisinin temeli oyunun, çocuğun kendini ifade etmesinde doğal bir yol olduğu gerçeğini ortaya koymaktadır. Tıpkı pek çok yetişkinin yaşadığı zorlukları konuşarak anlatması gibi çocuğun da kendisini , duygularını ve sorunlarını ifade edebildiği en iyi yer ‘oyundur’. Çocuklar henüz kendilerini yeterince iyi ifade edecek kadar beceriye sahip olamadıkları için bunun yerine kendilerini en iyi ifade edebildikleri oyun ile terapistine kendi iç dünyalarının kapılarını aralarlar.

Sağlıklı ve dengeli bir kişilik yapısının oluşması için uygun bir büyüme zeminine ihtiyaç vardır.  Büyüme , sarmal bir değişim sürecidir. Göreceli ve dinamiktir. Erken çocukluk dönemindeki deneyimler ilerideki duygu , düşünce ve davranışlarımızın zaman içerisinde yeniden örgütlenip bütünleşmesinde rol oynamaktadır.

‘ Çocuk oyunları hayatın bir çekirdeğidir. Bütün insanlar orada gelişir, büyür ve oluşumu insanın en güzel ve en olumlu yetenekleri orada yükselir. ’      -Frobel…

Oyun terapisi , 2,5-12 yaş arası çocukların oyun ve oyuncaklar aracılığıyla  ihtiyaçlarını ifade etmelerine yoğunlaşan , kendi iç dünyasında yaşadığı süreci ne şekilde algıladığı ve anlamlandırdığını bizlere aktaran, duygusal sıkıntısı ile başa çıkmasını sağlayan , hakimiyet kazandırma ve terapötik sonuçları almak üzere oyunun sistematik bir şekilde uygulanmasını içerir.

 

Oyun Terapisi Çocuğa Nasıl Yardımcı Olur?

Oyun terapisi odası iyi bir büyüme zeminidir.  En önemli figürün çocuğun kendisi olduğu mesajını veren , oyunu ve davranışlarını kimsenin yönetmediği ve kendisinin yönlendirdiği bu güvenli alanda çocuk kendini özgür hisseder , kendisini gerçekleştirmek için uygun bir zemin hazırlanmış olur. Olaylarla ilgili bakış açılarını, davranışlarını değiştirebilir ve başkaları ile ilişkilerinden haz alır hale gelir. Çocuk oyun sırasında hayal kırıklıkları yaşadıkları olayları yeniden yaratmakla oyun sırasında bu tecrübeleri değiştirme fırsatı bulur ve böylece hem oyun tecrübeleri hem de hayattaki ilişki alışverişlerinden zevk alır hale gelebilir. Çocukların kendilerini daha sağlıklı bir şekilde ifade etmeyi öğrenebilmelerine, daha saygılı ve empatik olmalarına ve sorunları çözmek için yeni ve daha sağlıklı yollar keşfetmelerine yardımcı olur.

Oyun Terapisinin Çocukta Yardımcı Olduğu Alanlar :

  • Kaygı Bozuklukları
  • Korkular
  • Çocukluk Çağı depresyonu
  • Anksiyete
  • Fobi
  • Tikler
  • Aşırı Çekingenlik
  • Özgüven
  • Sosyal Beceri Sorunları
  • Kardeş Kıskançlığı, Davranışsal Gerileme
  • Saldırgan Davranışlar
  • Takıntılar
  • Mükemmelliyetçi Tutumlar
  • Uyku, Yemek ve Tuvalet Sorunları (Alt Islatma, Dışkı Kaçırma)
  • Okul sorunları
  • Zihnin Cinsel Davranışlarla Aşırı Meşgul Olması (Aşırı Mastürbasyon..)
  • Ailede Yaşanan Değişimlere Uyum Sağlamada Yaşanan Sorunlar (Yas ve Kayıp Durumları, Anne-Baba Ayrılığı(boşanma) gibi)
  • Fiziksel Nedeni Olmayan Mide Bulantıları, Başağrıları Gibi Rahatsızlıklar
  • Dikkat Sorunları

 

FİLİAL TERAPİ NEDİR?

Oyunun çocuklar üzerindeki olumlu etkileri bilimsel olarak ispatlanmış bir gerçektir. Çocuk oyun sayesinde kendisini ifade eder, kendisini keşfeder, onu mutlu ve rahatsız eden olayları oyunlarında açığa çıkarır. Oyun çocukların en açık oldukları alan olduğu için çocuklara ulaşmanın en kolay yolu oyundan geçmektedir. Bu yüzden “Filial Terapi”, oyunu kullanarak ebeveyn çocuk ilişkisini güçlendirmeyi hedefler. Filial Terapi, anne-baba ve 3-10 yaş arasındaki çocuğa uygulanan ve çocuğu anlamak için geliştirilen psiko-eğitimsel bir yaklaşımdır. Filial Terapi’de anne ve baba, çocukları ile özel oyun saatlerini nasıl işleyeceğini öğrenir. Bu yaklaşım sayesinde anne ve baba çocuk ile terapötik oyun oynamayı, çocuğun oyununda ne anlatmak istediğini anlamayı, çocuğun iç dünyasına inmeyi, çocuğun gelişimini takip etmeyi ve çocuk ile daha iyi ilişki kurmayı öğrenirler. Çocuk ise duygularını daha iyi ifade etmeyi, problem çözme becerilerini geliştirmeyi ve kendine olan güvenini arttırmayı öğrenir.

Oyun terapisinde oyun seansları direkt çocuk ile yapılıp anne ve baba ile ayrı görüşmeler düzenlenirken Filial Terapi’de terapist, anne ve baba ile oyun seanslarını yapar. Filial Terapi, anne ve babayı sürece doğrudan dahil eder çünkü anne ve babalar çocukların yaşamlarındaki en önemli kişilerdir. Bu sebepten dolayı ebeveynler çocuğun oyun esnasındaki davranışlarını günlük hayattaki davranışları ile karşılaştırmada daha ön planda yer alırlar. Bu yaklaşım sayesinde çocukları hakkında daha fazla bilgi sahibi olurlar ve terapi sona erdikten sonra kullanabilecekleri yeni bir beceri kazanmış olurlar. Bu beceri onlara çocukları ile ilgili gelecekteki birçok sorunu önceden engellemelerine ve olası sorunları çözmelerine yardım eder. Ayrıca Filial Terapi hem çocuk hem de anne babalar için eğlenceli bir yaklaşımdır ve bu da değişim sürecini kolaylaştıran ve ebeveyn-çocuk ilişkisini güçlendiren bir faktördür.